piątek, 18 listopada 2011

Słoneczny obiad





Posted by Picasa

Za oknem buro i ponuro, więc postanowiłam, ze przynajmniej na talerzu będzie kolorowo. Dzisiaj serwuję pierś kurzęcą nadziewaną, glazurowana marchewkę i surówkę z czerwonej kapusty. Prawda, ze kolorowo ?
Dla zainteresowanych przepis:
Pierś nadziewana
W piersiach kurzęcych zrobic kieszonki, oprószyć w środku oregano, nadziać kawałkiem sera feta, wiórkiem czerwonej papryki i kawałkami czarnych oliwek, spiąć wykałaczkami. Powierzchu posypać solą i bazylią. Zaroodporne naczynie wysmarowac oliwą z oliwek, poukładac piersi (wcześniej omaścić je w tej oliwie), tak aby sie nie stykały ze sobą posypać pozostałymi wiórkami czerwonej papryki, dodać dwa ząbki czosnku. Pojemnik wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec 10 min. następnie nakryc pokrywką i piec dalsze 20-30 min.
Glazurowane marchewki
Marchewki pokroić w słupki, wrzucić na patelnię z niewielką ilością oleju, chwilę podsmazać, następnie dodać odrobinę soli,wody i podduszac az bedzie przyjemnie miękka, tak ok 10 min. pod koniec dodać niecałą łyzeczkę masła i chwilę poddusić. Marchewka po zrobieniu jest bez wody, taka, jak na zdjęciach, wiec podczas przyrządzania trzeba nad nią stać i mieszać.
Surówka z czerwonej kapusty
Kapustę tarkuje na tarce do jarzyn, solę, cukrzę, skrapiam sokiem z cytryny, dodaję trochę oleju, pieprzu do smaku i gotowe.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz